30 december 2020

Åstrup - Ulbølle


Den 30. december havde jeg arrangeret min lokale yndlingsvandretur for min social boble. Da alle havde parkeret gik vi til busstoppestedet rundt om hjørnet og tog bussen til Åstrup. Her fangede vi Øhavsstien og fulgte den til efter Fjællebroen, hvor vi måtte forlade den for at gå ad stien op til Frederiksbergvej og Fjællebrovejen tilbage til Ulbølle. Se kort nederst.

Stien følger Inddæmningen, en 80ha stor sø, som er levested for mange kendte og mindre kendte fugle. Søen er anlagt i 2003 til Nakkebølle Gods.

Der er drikke/tissepause ved det gamle voldsted - Herregaardsholmen (1050-1400) - et vikingeanlæg, der var med til at beskytte indsejlingen til Nakkebølle. Nakkebølle var dengang en vigtig vinterhavn.

Stien munder ud i Sanatorievej. Har I ikke været her før, vil jeg anbefale, at I går til højre 3-400m og imponeres over det omfangsringe bygnings- og parkanlæg, der udgør det tidligere tuberkulosesanatorium. Link til en spritny artikel om Nakkebølle Sanatorium. 

Bygningerne har, siden det lukkede som sanatorium i 1969, haft en omtumlet tilværelse. Skolesamvirket Tvind købte det gamle sanatorium i 1998. I de seneste 20 år har der været drevet skole og opholdssted for socialt belastede unge mennesker, fra 2008 til 2018 husede ejendommen også Nyborg Søfartsskole, og fra 2002 til 2004 var der flygtningecenter. 

Både søfartsskole og opholdssted gik konkurs i løbet af 2019, og nu har Tvind altså besluttet at skille sig af med den store ejendom. Den kan erhverves til den nette sum af 33 mio. kr. Læs mere. Lokationen har været brugt i film. Bl.a. i "Solkongen" fra 2005. 

Sanatorievej. Fødselaren ses til højre.

Her er jeg flankeret af et par gode venner
og med Film Fyns studier i baggrunden.
Vi går til venstre over dæmningen og følger fortsat Øhavsstien frem til Fjællebroen havn. Her er massevis af bænkesæt (i sæsonen), så det er passende med en pause.

I kan nu vælge at gå nordpå ad Fjællebrovejen, som fører direkte op til Ulbølle. Vi fortsætter videre. Passerer et område med flere sheltere og teltplads. Ca. 500m efter Fjællebroen drejer vi til venstre ad stien væk fra kysten. Stien munder ud i Strandhuse. Vi krydser vejen og fortsætter ad Frederiksbergvej, som for enden munder ud i Fjællebrovejen. Her er der ikke andre muligheder, end at følge asfaltvejen til Ulbølle.

Fjællebrovejen fra Fjællebroen til Ulbølle.


Ved vejs ende blev gæsterne trakteret med rygende varm Pho Bo, asiatisk nudelsuppe med oksekød.

21 december 2020

Det sydlige Thurø

For enden af Østerskovvej (Østerskovvej 12, 5700 Svendborg) er der en stor parkeringsplads. Her startede vores tur. Se kort til sidst i opslaget.

Herfra går vi yd til kysten og følger den ud til Thurø Rev. På vejen passerer vi et velplaceret shelter med bænkesæt og bålplads.


Høj- og lavvande bestemmer, hvor langt ud på revet, du kan komme.

Herfra gik turen videre langs kysten, hvor man kan være heldig at møde en af kajakvennerne.

Ved Valborgs Kasse tvinges vi ind i landet og må følge Grastenvej, indtil vi igen kan komme ud til kysten. Efter Grastenvej 211 følger vi stien sydpå. Efter ca. 400m drejer den til højre og følger kysten ca. 300m. Efter ca. 200m kommer vi til et bænkesæt, passende til formiddagspausen.

Vi bliver igen tvunget væk fra kysten og må gå videre på Grastenvej til vi når Kildevej. Her drejer vi til venstre og når ned til Skippervej, som fører os forbi Sundfarten Helges anløbsplads. Her drejer vi til højre ind i landet og tilbage ad Grastenvej til skoven. 

Vi forlader Grasten

Her drejer vi venstre ad skovstien. Den følger vi så langt, det er muligt, indtil vi igen er tilbage på Grastenvej. 

Gennem skoven langs Thurøbund.

Efter ca. 300m drejer vi til venstre og går ned til Thurøbund Spejdercenter. 

Her er der de fineste bænkesæt, som vi tillader os at frekventere til dagens frokost.

Thurøbund Spejdercenter.
Efter yderligere ca. 500m ad Grastenvejen drejer vi til højre tilbage til Valborgs Kasse. Nu tager vi i stedet stien ind gennem skoven og tilbage til udgangspunktet.

GPX-fil

Når du har gået turen, så kom endelig tilbage og smid en kommentar herunder.

16 december 2020

Ollerup - Åmosen - Hvidkilde

Vi parkerede på Den Frie Læreskoles parkeringsplads (Bakkevej 1, 5762 V. Skerninge). Herfra gik vejen sydpå op ad Bakkevej og til venstre ad Egensevej og Ærtevej. Se kort nederst i opslaget.

Vi drejer til venstre ad Hellegårdsvej forbi Egense Kirke og fortsætter små 1,5 km, indtil vi støder på Øhavsstien, som vi følger nordpå. Efter godt 1 km munder den ud i Hvidkildevej. Vi følger fortsat Øhavsstien og krydser Fåborgvej. På den anden side af vejen ligger nogle smukke avlsbygninger, der tilhører Hvidkilde Gods. Stensætningen langs vejen danner udmærket bænk for dagens formiddagspause.

Pause ved Hvidkilde


Vi fortsætter op ad Løvehavevej og følger dermed stadig Øhavsstien. Til venstre i rabatten passerer vi en mindesten for Knud Hoffman-Laursen. Knud var under krigen tilknyttet modstandsbevægelsen, hvor han fungerede som våbeninstruktør og holdt opsyn med våbendepoterne i Kirkebyskovene. Knud blev dræbt den 2. maj 1945, da han var på vej til et af depoterne. Han blev omringet af tyske soldater og dræbt efter en ildkamp.

Lige før skoven drejer Øhavsstien og vi til venstre ind langs en juletræsplantage. 

Efter godt 750 m passerer vi endnu en mindesten. Lennart Ahlefeldt-Laurvig-Lehn var under krigen beskæftiget med illegal presse- og efterretningstjeneste. Med sin relation til Hvidkilde, var han også tilknyttet modstandsledelsen på Sydfyn. Beskæftigede sig her både med våben- og sprængningsinstruktion, våbenmodtagelse fra luften, våbentransport og sabotage. Efter en Gestapo-razzia i oktober 1944 på hans bopæl fik han ordre til at gå under jorden.
Under et ophold i Odense blev han imidlertid den 8. marts om morgenen arresteret af Gestapo og kom i forhør på Husmandsskolen. Senere blev han overført til København, hvor han dømtes til døden og henrettedes den 28. marts 1945 i Ryvangen.


Efter yderligere ca. 750m forlader vi Øhavsstien og drejer til venstre sydpå gennem skoven til stien munder ud i Nielstrupvej. Her drejer vi til højre og finder store, fældede træstammer, der kan give hvil for dagens frokostpause.

Betonbro over Syltemade Å
Efter ca. 600m ad Nielstrupvej finder vi stien, der fører sydpå gennem Madammens Skov og over Syltemade Å


Her passerer vi et græsningsstykke, hvor der går fredelige køer, og når til sidst bebyggelsen i Åmosen. Vi finder vej op langs Ollerup Plejecenter, krydser vejen og går mellem Den Frie Lærerskoles bygninger tilbage til parkeringspladsen.

GPX-fil

Når du har gået turen, så kom endelig tilbage og smid en kommentar herunder.

11 december 2020

Caroline Amalielund - Græsholmene - Margrethelund

Vi mødes på parkeringspladsen over for Føtex. Herfra går vi ud af indkørslen i det nordvestlige hjørne og drejer til højre ad Dronningholmsvej og går videre op ad Kongebakken. Se kort nederst i opslaget. Efter nr. 20 drejer vi til højre forbi spejderhytten. Derefter går vi ind i Kolonihaveforeningen Christianshøj, hvor vi følger Langelinje til enden. Her drejer vi til højre og finder trappen til venstre ned til Caroline Amalievej. Her drejer vi til venstre og går ind i Caroline Amalielund, også kaldet Rottefældeskoven.

Vi følger stien, der går langs med den lange sø. For enden drejer vi til højre over går over bækken.

Der, hvor den deler sig i to, vælger vi den højre, den mest kuperede. Begge stier mødes, lige før vi skal krydse Tvedvej.

Vi fortsætter på den anden side af vejen.

Stien snor sig gennem skoven og Trappebæksengen. Vi passerer enden af Trappebæksvej og tager den næste sti til højre, som munder ud i Avernakøvej.

Her fortsætter vi nordpå ad Bjørnøvej, slår et knæk til venstre mellem nr. 77 og nr. 100 og til højre igen for at komme ud til Hellet, som vi følger til enden. Her må vi lidt op ad vejen, før vi kan fortsætte nordpå ad cykelstien, der fører os sikkert under Ring Nord.

På den anden side af Ring Nord må vi en slag længere nordpå for at komme parallelt med omfartsvejen og over til Græsholmene.

Lidt oppe ad Porthusvej følger vi stien, der går ind i skoven til venstre.

Vi er godt kaffetørstige, så vi finder nogle træstubbe og holder pause.

Vi fortsætter vestpå gennem Græsholmene, indtil vi når Grønnemosevej. Her går vi til venstre og krydser dermed Ring Nord igen.

På den anden side kommer vi nu ind i Margrethelundskoven.

Vi følger stien rundt og når på et tidspunkt til et faldefærdigt skur.

Efter skuret finder vi en sti til højre, der fører os over til Kolonihaveforeningen Margrethelund.

Her kommer vi ind på en sti, som vi følger indtil den slår et knæk omkring et område med bænkesæt; passende til frokostpausen.

Vi finder vej gennem kolonihaverne og ud til Frilandsve, som vi følger indtil der går en sti "Frilandssti" videre til Nylandsvej.

For enden af Nylandsvej drejer vi til venstre og går rundt og nr. 68 og kommer til Ovinehøj med udsigt over hele byen.

Vi fortsætter ned langs Galgebakken og drejer til venstre ad Enghavevej. Den følger vi, indtil vi drejer til højre ad Bregnedalsvej. Herefter går vi til venstre ad Dronningemaen og fortsætter frem til Narurlegepladsen, som vi krydser og finder stien i det nordøstlige hjørne, som fører os direkte ud til parkeringspladsen over for Føtex; vores udgangspunkt.


Når du har gået turen, så kom endelig tilbage og smid en kommentar herunder.

09 december 2020

Ollerup Kohave - Egebjerg

Vi var kun 7 deltagere til denne onsdagstur, så vi fulgtes ad. Nu havde jeg ellers gjort et stort nummer ud af at differentiere de to grupper (hvis vi blev flere end 10) med et sigende navn. Harer og skildpadder. Derfor måtte vi jo have chokoladeskildpadder.

Vi havde fået lov at parkere ved Pavegårdens Tømrerforretning, så det på den måde ville passe med kaffepause ved kaffepletten og frokost ved Egebjerg Mølle. Turen var opmålt til 13 km, men vi kom til at gå ca. 500 m for langt i Ollerup Kohaveskoven. Stien, vi skal nordpå ad, er ganske fin, men nem at overse. Se kort nederst i opslaget.

Vi var derfor godt kaffetørstige, da vi nåede kaffepletten. Som ekstra kolorit diskede Amy op med "fødselsdagslagkage" i form af hjemmebagte klejner og kanonkugler bestående af peanutbutter og dadler rullet i kakao.

Videre nordpå til Rødme, hvor vi måtte gå et stykke på asfalt indtil Egebjerg Mølle. Nu var det blevet tid til frokost, og vejret var så fint, at den blev indtaget udenfor.

Det meste af turen går gennem skov ad fine skovstier. Et sted ligger der en kæmpe træ/grenbunke midt på stien. Det er muligt at gå udenom, og stien fortsætter på den anden side.

Stien munder ud i Nilstrupvej og så er vi tilbage ved bilerne.

GPX-fil

07 december 2020

Vestermoseskoven ved Ejby

Bilen skulle på værksted hos Skoda i Ejby. Imens kunne vi så passende udforske området. Målet var Vestermoseskoven. Se kort nederst i opslaget.

Folder over skovene ved Ejby.

Vi gik ind ved den øverste røde signatur og ud ved den nederste, hvor også billedet af skiltet er taget.

Vi fandt hurtigt vej ud af byen vestpå. Efter et langt lige stykke ad en markvej kom vi til "indgangen" til statsskoven. (Statsskove har Skagenrøde pæle, bomme og deslige).

Det første stykke ind i skoven er flankeret af røde pæle med information om, hvor mange der er født i kommunen det pågældende år.
Frokosten blev indtaget ved en lille sø.

Og eftermiddagskaffen/teen ved et fint overdækket bænkesæt ved en stor friluftsaktivitetsplads midt i skoven.
Et fint sted for skoleklasser at tage ud.


GPX-fil. OBS på, at filen også indeholder en rute gennem Ejby Mose.

06 december 2020

Lohals - Korsebølle

Den 6. december 2020 tog vi den syvende af de 10 etaper Langeland rundt. Vi var 9 friske vandrere, der mødtes under broen til Tåsinge. Her fordelte vi os i tre biler og kørte til Tranekær Slotsmølle. Her blev passagererne sat af og chaufførerne kørte videre til Korsebølle Strand og parkerede de to af bilerne. Den tredje bil returnerede til møllen med chaufførerne. Herfra gik vi de 800 m ned til busstoppestedet og ventede på bussen til Lohals. På søndage afgang kl. 9.14 og 11.14.

Herfra gik vi sydpå.

 
Først efter godt 6 km kom vi til en "kaffeplet" med bænkesæt, hvor vi kunne holde pause og nyde vores kaffe og hjemmebagte småkager.


Det meste af Øhavstien mellem Lohals og Korsebølle går langs kysten oppe langs markerne, hvor der er anlagt en fin græssti.

Lidt før Dageløkke går Øhavsstien øst om en ejendom, men her kan man gå langs stranden. Der står en orange markeringspind, der hvor det er muligt at kravle ned.


I Dageløkke kan man gå tværs over plænen foran husene (den blå streg). Vi fandt læ bag den bygning, jeg har markeret med lilla. Bænkesættene kan flyttes derhen, hvis ikke de står der i forvejen.

Ca. 3 km før "mål" er det tid til den sidste pause. Her kan man finde et stort kloakdæksel, som gør det ud for et bord, omkranset af tre bænke.


De sidste 500 m før "mål" forlader vi Øhavsstien for at fortsætte langs stranden.

Stedet, hvor man kan komme ned, er ca. 7 meter før et skagensrødt bænkesæt, der står helt ud til kanten. Når stien drejer til venstre ind i skoven er I gået for langt. Bænkesættet står vel 12 meter, før stien drejer ind i skoven.

Sådan blev turen på lidt under 17 km.